22) «Ο ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ» του Μάριο Λίβιο / 22) "GALILEO AND THE SCIENCE DENIERS" by MARIO LIVIO

 


For English, please scroll down! :) 

Α) Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

         Το εν λόγω βιβλίο του Ιταλού αστροφυσικού Μάριο Λίβιο είναι αφιερωμένο στην εξαιρετική ερευνητική πορεία του περίφημου Φλωρεντίνου φυσικού των τελών της Αναγέννησης, Γαλιλέο Γαλιλέι. η οποία, δυστυχώς, τον έφερε σε μεγάλη σύγκρουση με τις θρησκευτικές αρχές της εποχής του, αναγκάζοντάς τον να περάσει τα τελευταία έτη της ζωής του σε κατ’ οίκον περιορισμό.

        Η αφήγηση ξεκινά με τα πρώτα στάδια της μορφωτικής πορείας του Γαλιλαίου στη Φλωρεντία, όπου ο Ιταλός νέος είχε σταλεί από τον πατέρα του για να σπουδάσει ιατρική. Τελικά τον κέρδισαν τα μαθηματικά και στράφηκε στη μελέτη αυτών. Κατόρθωσε να γίνει πανεπιστημιακός καθηγητής σε αυτά και παράλληλα να αρχίσει να ασχολείται με τη διερεύνηση και μαθηματικοποίηση διαφόρων φυσικών φαινομένων. Ασχολήθηκε με διάφορα θέματα της φυσικής και της μηχανικής ενώ από κάποια στιγμή και μετά τον κέρδισε η μελέτη των ουρανίων σωμάτων. Παρατηρώντας τον ουρανό με τη χρήση τηλεσκοπίων που ο ίδιος κατασκεύαζε, κατάφερε να κάνει πολλές ανακαλύψεις. Μεταξύ αυτών ήταν η ανακάλυψη των δύο μεγαλύτερων δορυφόρων του Δία, το ανάγλυφο της σελήνης, οι ηλιακές κηλίδες, οι δακτύλιοι του Κρόνου. Μαθηματικοποιώντας τις παρατηρήσεις του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και όχι το αντίθετο, όπως πιστευόταν ως τότε. Αυτή ήταν και η σπουδαιότερη αφορμή που προκάλεσε το ξεκίνημα της αντιπαράθεσής του με τους καθολικούς κληρικούς και κυρίως με τους Ιησουίτες.

       Την εποχή του Γαλιλαίου υπήρχε ακόμη μια απόλυτη και αδιάλλακτη ερμηνεία της Βίβλου. Διάφορα φυσικά φαινόμενα που αναφέρονταν σε εκείνη και είχαν στην πραγματικότητα αλληγορικό/συμβολικό χαρακτήρα θεωρούνταν από τον κλήρο ως αποδείξεις για την πραγματική δομή του φυσικού κόσμου. Έτσι κάθε έρευνα του σπουδαίου επιστήμονα που αποδείκνυε ότι ο φυσικός κόσμος είναι διαφορετικός από εκείνον που αναφέρεται στα ιερά κείμενα, προκαλούσε την έντονη αντίδραση των ιερέων. Έτσι τελικά αυτός ο φωτεινός επιστήμων οδηγήθηκε ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης, όπου διαδραματίστηκε μια από τις γνωστότερες δίκες της ιστορίας. Ταλαιπωρημένος και ηλικιωμένος πια και υπό τις απειλές εναντίον της ζωής του, ο Γαλιλαίος ως ανθρώπινο ον υπέκυψε στο φόβο της σκληρής τιμωρίας του και αναγκάστηκε να αποκηρύξει και να αναθεματίσει όλα όσα υποστήριζε σε ολόκληρη τη ζωή του. Έτσι γλύτωσε από την εσχάτη των ποινών μα καταδικάστηκε να ζει κλεισμένος στην εξοχική κατοικία του ως το τέλος της ζωής του.

        Το βιβλίο κλείνει με αναφορές του πώς αντιμετωπίστηκαν από τη χριστιανική εκκλησία διάφορες πιο σύγχρονες θεωρίες, όπως εκείνη της εξέλιξης των ειδών του Κάρολου Δαρβίνου. Φαίνεται πως ακόμη και κατά τον 20ο αιώνα υπήρξαν παρόμοιοι δυσμενείς τρόποι αντιμετώπισης των σύγχρονων επιστημονικών ανακαλύψεων εκ μέρους των θρησκευτικών ηγετών. Παραταύτα, υπήρξαν και πάπες που επιχείρησαν να συμφιλιώσουν την εκκλησία με την επιστήμη, μέσα από διάφορα συγγράμματα και ομιλίες. Εξάλλου, κατά τη γνώμη πολλών σύγχρονων διανοητών, επιστήμη και εκκλησία μπορούν να συνυπάρχουν χωρίς αντιπαραθέσεις. 

 Β) ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ    

        «Ο Γαλιλαίος και οι αρνητές της επιστήμης» είναι ένα σύγγραμμα που γράφτηκε με αγάπη κι σοβαρή επιστημονική συνέπεια από ένα σύγχρονο Ιταλό αστροφυσικό. Ενημερώνει τον αναγνώστη πάνω στο ζήτημα του μόχθου με τον οποίο προόδευσε η επιστημονική γνώση αλλά και των δυσκολιών που αντιμετώπισε στην κοινωνική αποδοχή των ευρημάτων της. Προβληματίζει επίσης γόνιμα πάνω στο θέμα του αν είναι ή όχι θεμιτό να έρχονται σε σύγκρουση η θρησκευτική πίστη με την επιστημονική αλήθεια.

        Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις των βιογραφιών σπουδαίων προσωπικοτήτων, στους φυσικούς που ενδιαφέρονται για το ιστορικό πλαίσιο της εξέλιξης της επιστήμης τους, σε ιστορικούς της επιστήμης αλλά και σε λάτρεις της αστρονομίας.

        Το σύγγραμμα του Λίβιο είναι γεμάτο με τεκμήρια πάνω σε όλα όσα αφηγείται. Αυτά είναι κυρίως επιστολές ανάμεσα στο Γαλιλαίο και τους κληρικούς της εποχής του αλλά και εικονογραφικό υλικό.

        Γενικά πρόκειται για ένα συμπαθητικό βιβλίο.

      

Γ) ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

        Η αλήθεια είναι ότι αν και το βιβλίο προσφέρει πλήθος ενδιαφερουσών πληροφοριών για το έργο του σπουδαίου Φλωρεντινού φυσικού, κάποιες φορές γίνεται λιγάκι κουραστικό. Αυτό προκαλείται από τη συνεχή παράθεση της αλληλογραφίας μεταξύ του Γαλιλαίου και των θρησκευτικών ηγετών της εποχής τους. Αυτές οι επιστολές είναι σίγουρα σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα αλλά γίνονται κάποιες φορές λίγο κουραστικές για το μέσο, μη ειδικό ερευνητή, αναγνώστη.

       Σε αντίθεση με άλλες βιογραφίες, όπου παρουσιάζονται και άλλα γεγονότα της καθημερινής ζωής κάθε σπουδαίας προσωπικότητας, καθιστώντας τις πιο ευχάριστες και ευανάγνωστες, η συγκεκριμένη επικεντρώνεται μόνο στα επιστημονικά ευρήματα του Γαλιλαίου και στην αντιπαράθεσή του με την εκκλησία. Αυτό, κάποιες φορές, καθιστά την ανάγνωση πιο ανιαρή και κουραστική. Βέβαια, δεν αποκλείεται ο σπουδαίος φυσικός να ήταν τόσο επικεντρωμένος στην επιστήμη του, ώστε να μην είχε χρόνο να αναπτύξει κοινωνική και προσωπική ζωή. Στο έργο γίνεται μόνο μια αναφορά στο ότι είχε τρία τέκνα. Τον υιό του τον κληροδότησε με την περιουσία του, στέλνοντάς τον να σπουδάσει ιατρική ενώ οι κόρες του κατέληξαν σε μονές.

Δ) ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

       Για την κατάκτηση μιας υψηλής θέσης, από κάποιο άτομο, στο παγκόσμιο στερέωμα των προσωπικοτήτων που συμβάλουν στην εξέλιξη του πολιτισμού απαιτούνται λατρεία για το αντικείμενο της εργασίας του, πίστη στην ποιότητα της δουλειάς του, συστηματική και κοπιαστική εργασία αλλά και συχνά σύγκρουση με το αδιάλλακτο κοινωνικό, πολιτικό και θρησκευτικό κατεστημένο της εποχής του.

        Η συνήθως συντηρητική θρησκεία έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ρόλο στην αποδοχή ή όχι καινοτόμων συλλήψεων του ανθρώπινου πνεύματος.  Εκτός από το λυπηρό παράδειγμα του Γαλιλαίου που κυνηγήθηκε τόσο πολύ από τους θρησκευτικούς ηγέτες της εποχής του για ζητήματα που στην πραγματικότητα ουδεμία σχέση είχαν με την πνευματικότητα του ατόμου αλλά καθαρά με τις θετικές επιστήμες, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα φωτισμένων θετικών επιστημόνων, που ακόμη και στον εικοστό αιώνα συνέχισαν να κατακρίνονται από την θρησκεία. Ένα εξ αυτών είναι του βιολόγου Κάρολου Δαρβίνου, η θεωρία της εξέλιξης του οποίου, δεν έγινε δεκτή από την εκκλησία.

        Δυστυχώς, είναι γνωστό από πολλά παραδείγματα που μας παρουσιάζει η ιστορία ότι το λαμπρό πνευματικό έργο πεφωτισμένων ανθρώπων εκτιμήθηκε όπως άξιζε, πολύ καιρό μετά το θάνατό τους.

 

A) THE STORY OF THE BOOK

        The book in question by the Italian astrophysicist Mario Livio is dedicated to the extraordinary research career of the famous Florentine physicist of the late Renaissance, Galileo Galilei. which, unfortunately, brought him into great conflict with the religious authorities of his time, forcing him to spend the last years of his life under house arrest.

         The narrative begins with the early stages of Galileo's education in Florence, where the Italian youth had been sent by his father to study medicine. Finally mathematics won him over and he turned to studying them. He managed to become a university professor in them and at the same time began to deal with the research and mathematization of various natural phenomena. He dealt with various subjects of physics and engineering, while from some point on he was won over by the study of celestial bodies. Observing the sky using telescopes that he built himself, he managed to make many discoveries. Among them were the discovery of the two largest moons of Jupiter, the relief of the moon, the sunspots, the rings of Saturn. Mathematicalizing his observations, he came to the conclusion that the Earth revolves around the Sun and not the other way around, as was believed until then. This was also the most important reason that caused the beginning of his confrontation with the Catholic clergy and especially with the Jesuits.

        In Galileo's time there was still an absolute and uncompromising interpretation of the Bible. Various natural phenomena that were referred in it and were actually allegorical/symbolic, were seen by the clergy as evidence of the true structure of the natural world. Thus, every research of the great scientist that proved that the natural world is different from the one mentioned in the sacred texts, caused the strong reaction of the priests. So finally this bright scientist was brought before the Inquisition, where one of the most famous trials in history took place. Aggrieved and aged now and under threats against his life, Galileo as a human being succumbed to the fear of his cruel punishment and was forced to renounce and anathematize all that he had stood for throughout his life. Thus he was spared the final punishment but was sentenced to live locked up in his country house until the end of his life.

         The book closes with reports of how various modern theories, such as Charles Darwin's evolution of species, were treated by the Christian church. It seems that even in the 20th century there were similar unfavorable ways of dealing with modern scientific discoveries on the part of religious leaders. Nevertheless, there were also popes who tried to reconcile the church with science, through various writings and speeches. After all, in the opinion of many modern thinkers, science and religion can coexist without conflict.

B) THE ADVANTAGES OF THE BOOK

        "Galileo and the deniers of science" is a book written with love and serious scientific consequence by a modern Italian astrophysicist. It informs the reader on the issue of the labor with which scientific knowledge progressed but also on the difficulties it faced in the social acceptance of its findings. He also fruitfully questions the issue of whether or not it is legitimate for religious faith to conflict with scientific truth.

         The book is mainly addressed to lovers of biographies of great personalities, to physicists interested in the historical context of the development of their science, to historians of science and also to astronomy enthusiasts.

         Livio's writings are full of evidence for everything he narrates. These are mainly letters between Galileo and the clergy of his time but also pictorial material.

         Generally,  this is a nice book.

C) THE DISADVANTAGES OF THE BOOK     

        The truth is that although the book offers a lot of interesting information about the work of the great Florentine physicist, it sometimes becomes a bit tiring. This is caused by the constant citation of correspondence between Galileo and the religious leaders of his time. These letters are certainly important historical documents but sometimes become a bit tedious for the average, non-expert researcher, reader.

        Unlike other biographies, where other events of the daily life of each great personalitiesy are presented, making them more enjoyable and easy to read, this one focuses only on Galileo's scientific findings and his confrontation with the church. This, at times, makes the reading duller and tiring. Of course, it is possible that the great physicist was so focused on his science that he did not have time to develop a social and personal life. There is only one mention in the book that he had three children. He bequeathed his son with his fortune, sending him to study medicine while his daughters ended up in convents.

D) THOUGHTS AFTER READING THE BOOK

        In order for a person to achieve a high position in the global firmament of personalities who contribute to the development of culture, worship for the object of his work, faith in the quality of his work, systematic and painstaking work, but also often a conflict with the intransigent social , political and religious establishment of his time are demanded.

         Usually conservative religion has played and continues to play a role in whether or not innovative conceptions of the human spirit are accepted. Apart from the sad example of Galileo who was so hounded by the religious leaders of his day for matters that really had nothing to do with the spirituality of the individual but purely with the sciences, there are more examples of enlightened scientists who even in the twentieth century they continued to be criticized by religion. One of them is of the biologist Charles Darwin, whose theory of evolution was not accepted by the church.

        Unfortunately, it is known from many examples that history presents us that the brilliant intellectual work of many enlightened people was appreciated as it deserved, long after their death.

Comments

Popular posts from this blog

14) «ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ - ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ» της Βρετανίδας Λαίδης Αντόνια Φρέιζερ / "MARIΕ ANTΟΙΝΕΤΤΕ - THE JOURNEY" by the British Lady Antonia Fraser

30. «Περισσότερες Άχρηστες γνώσεις» (2008) της Λίζας Παπαδοπούλου, Εκδόσεις «Γνώση»./30. "More Useless Knowledge" (2008) by Lisa Papadopoulou, “Gnosi” ("Knowledge") Publications.

29. «Ο νόμος του Μέρφυ (ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει)» του Άρθουρ Μπλοχ / 29. "Murphy's Law (Whatever Can Go Wrong, Will)" by Arthur Bloch