33. «ΟΙ ΠΑΝΘΕΟΙ» (Τόμοι 1, 2, 3α, 3β), Τάσος Αθανασιάδης, Εκδόσεις «Βιβλιοπωλείον της Εστίας»./33. "THE PANTHEOS FAMILY" (Volumes 1, 2, 3a, 3b), Tasos Athanasiadis, "Bibliopoleion (Bookshoop) of Hestia" Publications.

 


VOLUME A: "THE GRACEFUL AG"
 

VOLUME II: "MARMO PANTHEOU"


VOLUME III: "THE KERKOPORTA a"



VOLUME III: "THE KERKOPORTA b"


THE WRITER: TASOS ATHANASIADIS, GREECE 1913 - 2006


FOR ENGLISH, PLEASE, SCROLL DOWN! THANK YOU! :) 

33. «ΟΙ ΠΑΝΘΕΟΙ» (Τόμοι 1, 2, 3α, 3β), Τάσος Αθανασιάδης, Εκδόσεις «Βιβλιοπωλείον της Εστίας».

Α) Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η μυθιστορηματική τριλογία σε τέσσερις τόμους «Οι Πανθέοι» του νομικού επιστήμονα και διδάκτορα φιλοσοφίας Τάσου Αθανασιάδη είναι ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό έργο που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1961. Περιγράφει τη ζωή της μεγαλοαστικής οικογένειας των Πανθέων στην Αττική από την περίοδο του Μεσοπολέμου ως το τέλος του Ελληνοϊταλικού Πολέμου (1940-1941).

Πατριάρχης της οικογένειας είναι ο στρατηγός Βλάσσης Πανθέος, με το θάνατο του οποίου ξεκινά το μυθιστόρημα. Γύρω από τη νεκρική του κλίνη, στην Κηφισιά, βρίσκονται τα έξι τέκνα του, οι δύο νύφες του και τα εγγόνια του. Όλοι οι άνδρες της οικογένειας, γιοι και εγγονοί, διαθέτουν λαμπρή μόρφωση και πραγματοποιούν σπουδαίες καριέρες. Οι γυναίκες, από την πλευρά τους, όμορφες κι εκλεπτυσμένες, έχουν κυρίως το ρόλο των μητέρων, συζύγων και θυγατέρων.  

Εκεί, στο σπίτι που θρηνεί το χαμό του πατριάρχη του, ξεκινά και η σημαντικότερη μάλλον από τις ιστορίες του μυθιστορήματος. Πρόκειται για τον παράνομο έρωτα που γεννιέται μεταξύ του ταλαντούχου ζωγράφου Κίτσου Γαλάτη, γιου της Δέσποινας Πανθέου και της νεότατης Σαντορινιάς γυναίκας του θείου του, ιατρού Ανδρέα Πανθέου, της Μάρμως.

        Στον πρώτο τόμο της τριλογίας, με τίτλο «Η χαρισάμενη εποχή» περιγράφονται ευχάριστα και γλαφυρά η ξέγνοιαστη ζωή και οι περιπέτειες των παιδιών και των εγγονών του Βλάσση Πανθέου μετά το θάνατό του, πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ισίδωρος Πανθέος, συνταξιούχος συμβολαιογράφος, περνά τη ζωή του μεταξύ της πλούσιας βιβλιοθήκης του πατέρα του στην Κηφισιά και των κτημάτων και των μεταλλείων του στο Γραμματικό. Η μοναξιά που του επέφερε η απώλεια της συζύγου του τον οδηγεί σε εντατική μελέτη βιβλίων μεταφυσικού περιεχομένου, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει το νόημα της ζωής και του θανάτου. Το μοναχοπαίδι του, ο Θωμάς, είναι φοιτητής στη σχολή Ευελπίδων και φαίνεται να το περιμένει ένα λαμπρό μέλλον.

Ο Φάνης Πανθέος, φαρμακοποιός, φαρμακοβιομήχανος και πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων βιομηχάνων έχει μια εξαιρετική καριέρα από κάθε άποψη. Δεδομένου του ότι έχει τρεις κόρες (Λιάνα, Ρένα και Ουρανία) μα κανένα γιο, παίρνει ως συνεργάτη του στο εργοστάσιο τον ορφανό από πατέρα γιο της αδερφής του, Μερόπης, Στάθη Μονογιό, που είναι πάρα πολύ φιλόδοξος και πολυμήχανος. Εργατικοί, ευφυέστατοι και άπιστοι προς τις γυναίκες και οι δύο, θείος και ανιψιός συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους.

Ο Ανδρέας Πανθέος, πετυχημένος ιατρός και κλινικάρχης, τελικά αποκτά και το πολιτικό αξίωμα του Υπουργού της Υγιεινής, μετά από την εύνοια που του δείχνει ο δικτάτωρ Ιωάννης Ματαξάς. Ερωτεύεται και παντρεύεται την όμορφη και νεαρή Σαντορινιά Μάρμω, η οποία φαίνεται πως μέσα στην ορφάνια και τη νεότητά της θέλγεται από την ιδέα της στήριξής της σε έναν ευγενικό, ευαίσθητο και αξιοσέβαστο άνδρα, τον οποίο, όμως, μάλλον δεν ερωτεύεται πραγματικά. Όσον αφορά στους υπόλοιπους στενούς συγγενείς του, ο Ανδρέας έχει εξαιρετική σχέση με την ορφανή κόρη της αδερφής του Μερόπης, Θάλεια, την οποία προσλαμβάνει ως ιδιαιτέρα γραμματέα του στην κλινική του.

Η Δέσποινα Πανθέου, εγκαταλειμμένη από τον άνδρα της Όμηρο Γαλάτη προ πολλών ετών, ζει μια σεμνή οικογενειακή ζωή ανάμεσα στους συγγενείς της. Κοντά της στην Αθήνα ζει ο ταλαντούχος πολυαγαπημένος καλλιτέχνης γιος της, Κίτσος ενώ η κόρη της, Άννα, βρίσκεται παντρεμένη στην Πελοπόννησο.

Η δεύτερη θυγατέρα του Βλάσση, Χρυσοστόμη Πανθέου, δεν παντρεύτηκε ποτέ και διοχετεύει την απέραντη στοργή και αγάπη της στα αδέλφια και στα ανίψια της.

Τέλος, η Μερόπη Πανθέου, μητέρα του Στάθη και της Θάλειας, ατύχησε στη ζωή αφού ο αγαπημένος της σύζυγος αυτοκτόνησε λόγω οικονομικών αιτιών. Είναι πάντα θλιμμένη μα έχει πάντα στο πλευρό της την πολύ  δεμένη οικογένεια των Πανθέων.

Όλοι οι παραπάνω συγγενείς απολαμβάνουν τις όμορφες κοινωνικές εκδηλώσεις της περιόδου του Μεσοπολέμου, ερχόμενοι σε επαφή με άλλους καταξιωμένους συγγενείς και φίλους, ετοιμάζοντας τους γάμους των νεότερων μελών της οικογένειας και προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσουν καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά που στο τέλος αποκαλύπτονται.

Ο δεύτερος τόμος της τριλογίας, με τίτλο «Μάρμω Πανθέου» είναι ίσως ο πιο ευχάριστος γιατί η υπόθεσή του λαμβάνει κυρίως χώρα στην ηλιόλουστη Σαντορίνη, το καλοκαίρι του 1940. Εκεί, στην πατρίδα της, καταφεύγει η Μάρμω Πανθέου, η οποία ακολουθείται από τον αγαπημένο της ζωγράφο και ανιψιό του άνδρα της, Κίτσο Γαλάτη. Περνούν μαζί μια ονειρεμένη, ξέγνοιαστη περίοδο. Δυστυχώς ο Ανδρέας, σύζυγος της Μάρμως, έχει αντιληφθεί αυτό που συμβαίνει και πονά πολύ. Διατηρεί, όμως, την αξιοπρέπειά του και δεν αντιδρά καθόλου προτιμώντας να μη χάσει εντελώς τη Μάρμω. Το ονειρεμένο κυκλαδίτικο ειδύλλιο του Κίτσου και της Μάρμως κλονίζεται απροσδόκητα από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη φυγή του Κίτσου ως στρατιώτη στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Λίγο πριν την αναχώρησή του, χάνει τη μητέρα του, Δέσποινα.

Οι δύο τελευταίοι τόμοι της τριλογίας, με τίτλο «Η Κερκόπορτα», περιγράφουν τη συνέχεια της ζωής των Πανθέων κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ξέγνοιαστες στιγμές της αθηναϊκής κοινωνίας αποτελούν πλέον παρελθόν. Οι εγγονοί του Βλάσση, Φάνης Πανθέος και Κίτσος Γαλάτης, πολεμούν τους Ιταλούς στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το ίδιο και οι δύο νεότεροι γαμπροί της οικογένειας, οι σύζυγοι της Λιάνας Πανθέου και της Θάλειας Μονογιού. Ο Πανθέος και ο Γαλάτης διαπρέπουν, σαν το στρατηγό παππού τους ενώ ο αεροπόρος σύζυγος της Λιάνας Πανθέου σκοτώνεται. Στην Αθήνα η Μάρμω ανησυχεί για τον αγαπημένο της Κίτσο. Το πάθος της για αυτόν την οδηγεί στο να γίνει εθελόντρια νοσοκόμα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, κάτι που ο άνδρας της δεν μπορεί να σταματήσει. Γνωρίζει, βέβαια, ότι  ο πραγματικός λόγος που η σύζυγός του αποφάσισε να πάει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο μέτωπο του πολέμου είναι ο έρωτάς της για τον ανιψιό του ο οποίος μάχεται εκεί.

         Μετά από τη γενναία συμμετοχή του Κίτσου Γαλάτη στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, ο Κίτσος Γαλάτης αρρωσταίνει. Η Μάρμω τον συνοδεύει με πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν κι άλλοι ασθενείς στρατιώτες, μακριά από το πεδίο του πολέμου, με σκοπό να φτάσουν και να βρουν καταφύγιο στο Αιγαίο Πέλαγος. Όμως κατά τη διάρκεια της ρότας του πλοίου, αυτό βομβαρδίζεται από εχθρικό αεροπλάνο κι ο Κίτσος σκοτώνεται. Η Μάρμω, μαζί με άλλους επιβάτες, διασώζονται από άλλο πλοίο.

        Επιστρέφοντας στην Αθήνα, η Μάρμω είναι συγκλονισμένη και δεν μπορεί να ξεπεράσει το θάνατο του αγαπημένου της. Την ίδια περίοδο η εικοσάχρονη χήρα Λιάνα Πανθέου, γνωρίζει έναν τριάντα-ενός ετών Σουηδό ιατρό, συνάδελφο και φίλο του θείου της, Ανδρέα Πανθέου και αποφασίζει να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Εντωμεταξύ η ελληνικη΄κυβέρνηση αλλάζει και ο Ανδρέας Πανθέος, κατηγορείται για τη συνεργασία του με το καθεστώς του πρώην δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά στο οποίο υπήρξε υπουργός, ο οποίος έχει πια αποβιώσει. Η φυλάκιση του Ανδρέα ξυπνά συναισθήματα συμπόνοιας και ενδιαφέροντος στην πονεμένη σύζυγό του, Μάρμω, η οποία αποφασίζει να ξανασταθεί στα πόδια της και να στηρίξει το σύζυγό της. Στο τέλος, ο Ανδρέας αποφυλακίζεται χάριν στις γνωριμίες του φαρμακοβιομήχανου αδερφού του, Φάνη.

        Το τέλος της τετραλογίας πραγματοποιείται με το όραμα του Θωμά Πανθέου να αφιερωθεί στη συγγραφή ενός έργου με θέμα το χρονικό του ελληνοϊταλικού πολέμου, όπως τον έζησε. Ο τίτλος που αποφασίζει να του δώσει είναι «Η Κερκόπορτα». Την ίδια περίοδο, ο νεαρός στρατιωτικός και επίδοξος συγγραφέας βρίσκει τη χαρά μέσα από τον έρωτα προς τη φοιτήτρια ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και κόρη του επιτελάρχη της μεραρχίας του στον πόλεμο, Αμαλία Λαμπρινού. Ενώ βρίσκονται στο πατρικό του σπίτι, στην Κηφισιά, ομάδα Γερμανών παρουσιάζεται μπροστά τους και τους ενημερώνει ότι θα επιτάξουν του σπίτι. Ο Θωμάς συγκλονίζεται από το νέο αλλά η αγαπημένη του, τον παρηγορεί υποσχόμενη ότι τουλάχιστον θα τον βοηθήσει να διασώσουν μαζί την πλούσια συλλογή των βιβλίων του παππού του, Βλάσση.

Β) ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ   

        «Οι Πανθέοι» είναι ένα πολύ προσεκτικά γραμμένο μυθιστόρημα με μεράκι και έμπνευση. Φαίνεται ότι η ψυχή και το μυαλό του συγγραφέα είχαν πραγματικά μπει στη ζωή των ηρώων του βιβλίου του και τις ένιωθε σα να ήταν δικές του. Έχοντας δώσει όλο του το είναι στη συγγραφή αυτού του έργου, ο Αθανασιάδης το κατέστησε πάρα πολύ αξιόλογο.

        Η πλοκή του έργου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και διδακτική. Ένας λόγος παραπάνω για αυτό είναι το ότι το χρονικό υπόβαθρό του είναι μια πολύ σημαντική ιστορική περίοδος της χώρας μας. Στις σελίδες του, μέσα από τα υποτιθέμενα χειρόγραφα του Βλάσση Πανθέου, ξετυλίγονται πληροφορίες για την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων αλλά και για εκείνη της έλευσης του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, οι δύο τελευταίοι τόμοι της τετραλογίας παρουσιάζουν πάρα πολλές πληροφορίες για τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, που έλαβε χώρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα την περίοδο 1940 – 1941.

        Από το μυθιστόρημα δε λείπει, βέβαια, και ο ευχάριστος ρομαντισμός. Αυτός εκδηλώνεται μέσα από το ειδύλλιο της Μάρμως Πανθέου με τον ανιψιό του άνδρα της, Κίτσο Γαλάτη. Ειδικά ο δεύτερος τόμος της τετραλογίας, με τίτλο «Μάρμω Πανθέου», η υπόθεση του οποίου εξελίσσεται κυρίως στη Σαντορίνη,  είναι ο πιο χαλαρός, ευχάριστος, γεμάτος με γλαφυρότητα, λυρισμό και ρομαντική ατμόσφαιρα.

        Το ότι ο Αθανασιάδης θέτει ως πρωταγωνιστές του έργου του ανθρώπους με καλλιέργεια και ορθό λόγο, τους καθιστά ακόμη πιο θελκτικούς προς το αναγνωστικό κοινό.

        Παράλληλα, το ύφος, η ευγένεια και η ευπρέπεια του γραπτού λόγου του συγγραφέα καθιστούν το κείμενό του εξαιρετικά ικανοποιητικό προς αναγνώστες με ανάλογα στοιχεία χαρακτήρα.

        Επιπλέον των προαναφερθέντων, η υπόθεση του βιβλίου δίνει στον αναγνώστη τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Πόσο θεμιτός ή αθέμιτος, κατακριτέος ή όχι είναι ο έρωτας μεταξύ ενός ελεύθερου κι ενός επίσημα δεσμευμένου ανθρώπου; Είναι επιτρεπόμενο ή όχι να θέτει κανείς τα προσωπικά του συναισθήματα πάνω από οποιαδήποτε κοινωνική σύμβαση, που μάλλον συμβάλλει στη σταθερότητα του κοινωνικού συνόλου; Πόσο εύκολο είναι να αφαιρέσει κανείς μια ανθρώπινη ζωή, ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, δίχως να τον στοιχειώνει για πολύ καιρό αυτό που έπραξε; Πόσο εύκολη είναι η ψυχική διαχείριση της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου; Αυτά και άλλα ζητήματα που θίγονται στο μυθιστόρημα δύνανται να προκαλέσουν τη φιλοσοφική διάθεση του αναγνώστη. Πρόκειται για ερωτήματα που δεν επιδέχονται μόνο μίας απάντησης. Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του.

Γ) ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ   

        Γενικά οι «Πανθέοι» είναι μια εξαιρετική μυθιστορηματική τριλογία, με υψηλή λογοτεχνική ποιότητα, η οποία θα συγκινούσε οποιονδήποτε απαιτητικό Έλληνα αναγνώστη. Βέβαια, το γεγονός ότι στο έργο παρατίθενται πολλές ιστορικές πληροφορίες, η πλειοψηφία των οποίων αφορά σε δύσκολες και σκληρές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, μάλλον θα καθιστούσε αυτό το ανάγνωσμα μη εύπεπτο σε αναγνώστες που δεν έχουν γνώση της ελληνικής ιστορίας ή που αυτή τους κουράζει ή γενικά δεν τους ενδιαφέρει. Με άλλα λόγια, οι «Πανθέοι» είναι ένα λογοτέχνημα απευθυνόμενο κυρίως σε πολύπλευρα μορφωμένους και φιλομαθείς αναγνώστες.

Δ) ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

        Η Ελλάδα έζησε μια πολυτάραχη ιστορία από τα τέλη του 19ου ως τα μέσα του 20ου αιώνα, οι σελίδες της οποίας βάφτηκαν με αίμα. Σε πολέμους που διαδέχτηκαν ο ένας τον άλλο, απλοί άνθρωποι του λαού ως υψηλά διανοούμενοι συμμετείχαν με σκοπό τη σταδιακή δημιουργία και διατήρηση του ελληνικού κράτους που υφίσταται σήμερα.

        Μέσα σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις οι Έλληνες συνέχισαν να μορφώνονται, να δημιουργούν, να κοινωνικοποιούνται, να ερωτεύονται, να κάνουν νέες οικογένειες και να γεύονται όλες τις χαρές της σύντομης κι απρόβλεπτης ζωής.

        Κυρίαρχο ρόλο ως και τα μέσα του εικοστού αιώνα, που περιγράφει το βιβλίο, είχε για την ελληνική κοινωνία ο θεσμός της οικογένειας. Συχνά οι οικογένειες είχαν αρκετά παιδιά, που εφ’ όρου ζωής βρίσκονταν σε άμεση επαφή και αλληλοϋποστήριξη, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει σε μεγάλο βαθμό σήμερα.

        Και μέσα σε όλα αυτά τίθεται το ζήτημα του παράφορου έρωτα, που τόσο συχνά έχει απασχολήσει τους λογοτέχνες όλου του πλανήτη. Πρόκειται για τον τυφλό έρωτα που παραμερίζει όλες τις άλλες αξίες της ζωής και πολλές φορές, αντί να φέρει μόνο χαρά, προκαλεί διλήμματα, θλίψη, πόνο, αμφιβολία και αβεβαιότητα. Συγκλονίζει οικογένειες, κοινωνίες και προκαλεί ανατροπές. Άρα αυτό το τόσο παράφορο συναίσθημα είναι χαρακτηριστικό της νεότητας, μιας ηλικίας που τα ιδανικά ίσως να είναι πολύ διαφορετικά από αυτά των μεγαλυτέρων και όπου οι αξίες των τελευταίων είναι αδύνατο να γίνουν απολύτως αποδεκτές και κατανοητές από τους πρώτους (τους νέους). Κατά πόσο, άραγε, είναι αποδεκτό κάποιος στο όνομα ενός παράφορου έρωτα που νιώθει, να παραμερίζει τα συναισθήματα φίλων, γνωστών και συγγενών και να επιδιώκει εγωιστικά μόνο την κάλυψη της δικής του ανάγκης, δηλαδή του να συνυπάρχει με το αντικείμενο του έρωτά του; Είναι ένα ερώτημα χωρίς απάντηση, όπως άλλωστε πολλά άλλα ζητήματα της ζωής. Γιατί σίγουρα τα πάντα σε αυτό το βίο έχουν δύο πλευρές, η κάθε μία εκ των οποίων έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Καμία επιλογή δεν είναι απόλυτα ορθή ή απόλυτα λανθασμένη.   

 

33. "THE PANTHEOS FAMILY" (Volumes 1, 2, 3a, 3b), Tasos Athanasiadis, "Bibliopoleion (Bookshoop) of Hestia" Publications.

A) THE STORY OF THE BOOK

        The novel trilogy in four volumes "The Pantheos family" by the legal scholar and doctor of philosophy Tasos Athanassiadis is an outstanding literary work that was honored by the Academy of Athens in 1961. It describes the life of the grand bourgeois Pantheos family in Attica from the interwar period to the end of the Greco-Italian War (1940 – 1941).

        The patriarch of the family is general Vlassis Pantheos, with the death of whom the novel begins. Around his funeral bed, in Kifissia, are his six children, his two daughters-in-law and his grandchildren. All the men in the family, sons and grandsons, are brilliantly educated and have great careers. The women, for their part, beautiful and refined, have mainly the role of mothers, wives and daughters.

        There, in the house that mourns the loss of its patriarch, the most important of the stories in the novel begins. It is the illicit love that is born between the talented painter Kitsos Galatis, son of Despina Pantheou and the young Santorinian wife of his uncle, doctor Andreas Pantheos, Marmo.

         In the first volume of the trilogy, entitled "The Graceful Age", the carefree life and adventures of the children and grandchildren of Vlassis Pantheos after his death, before the outbreak of the Second World War, are pleasantly and vividly described.

        Isidoros Pantheos, a retired notary, spends his life between his father's rich library in Kifissia and his estates and mines in Grammatiko. The loneliness caused by the loss of his wife leads him to intensive study of books of metaphysical content, in an attempt to discover the meaning of life and death. His only child, Thomas, is a student at the Evelpidon school (Military School of Greece) and seems to have a bright future ahead of him.

        Fanis Pantheos, pharmacist, pharmaceutical industrialist and president of the association of Greek industrialists has had an outstanding career in every respect. Since he has three daughters (Liana, Rena and Urania) but no son, he takes as his partner in the factory the fatherless son of his sister, Meropi, Stathis Monogios, who is very ambitious and resourceful. Hard-working, intelligent and unfaithful to women, both uncle and nephew work well together.

        Andreas Pantheos, a successful doctor and clinician, finally obtains the political position of Minister of Hygiene, after the favor shown to him by the dictator Ioannis Mataxas. He falls in love with and marries the beautiful and young Santorinian Marmo, who, in her youth and orphanhood, seems to be attracted by the idea of ​​being supported by a kind, sensitive and respectable man, whom, however, she probably does not really fall in love with. As for the rest of his close relatives, Andreas has an excellent relationship with the orphaned daughter of his sister Merope, Thalia, whom he hires as his private secretary at his clinic.

        Despoina Pantheou, abandoned by her husband Omiros Galati,s many years ago, lives a modest family life among her relatives. Her talented and beloved artist son, Kitsos, lives near her in Athens, while her daughter, Anna, is married in the Peloponnese.

        The second daughter of Vlassis, Chrysostomi Pantheou, never married and channels her immense affection and love to her siblings and nieces.

        Finally, Meropi Pantheou, mother of Stathis and Thalia, lost her happiness after her beloved husband committed suicide due to financial reasons. She is always sad, but she always has the close-knit Pantheos family by her side.

        All of the above relatives enjoy the beautiful social events of the interwar period, catching up with other established relatives and friends, preparing the weddings of the younger family members, while trying to keep well-kept family secrets that are eventually revealed.

        The second volume of the trilogy, entitled "Marmo Pantheou" is perhaps the most enjoyable because its story mainly takes place in sunny Santorini, in the summer of 1940. There, in her homeland, Marmo Pantheou flees, followed by her beloved painter and nephew of her husband, Kitsos Galatis. They spend a dreamy, carefree time together. Unfortunately, Andreas, husband of Marmo, has realized what is happening and it hurts a lot. However, he maintains his dignity and does not react at all, preferring not to lose Marmo completely. The dreamy Cycladic romance of Kitsos and Marmo is unexpectedly shaken by the outbreak of World War II and Kitsos' escape as a soldier on the Greek-Albanian border. Shortly before his departure, he loses his mother, Despina.

        The last two volumes of the trilogy, entitled "The Kerkoporta (a & b)”, describe the continuation of the life of the Pantheosfamily during the Second World War. The carefree moments of Athenian society are now a thing of the past. The grandsons of Vlassis, Fanis Pantheos and Kitsos Galatis, fight the Italians on the northwestern borders of Greece under adverse weather conditions. So do the two youngest sons-in-law of the family, the husbands of Liana Pantheou and Thalia Monogiou. Pantheos and Galatis excel, like their general grandfather while Liana Pantheos’ pilot husband, Ilias, is killed. In Athens, Marmo is worried about her beloved Kitsos. Her passion for him leads her to become a volunteer nurse on the Greek-Albanian border, something her husband cannot stop. He knows, of course, that the real reason his wife decided to go offer her services at the war front is her love for his nephew who is fighting there.

        After the brave participation of Kitsos Galatis in the Greco-Italian war, he falls ill. Marmo accompanies him by ship, in which other sick soldiers are also boarding, away from the field of war, with the aim of reaching and finding refuge in the Aegean Sea. But during the ship's rotation, it is bombed by an enemy plane and Kitsos is killed. Marmo, along with other passengers, are rescued by another ship.

         Returning to Athens, Marmo is shocked and cannot get over the death of her lover. At the same time, twenty-year-old widow Liana Pantheou meets a thirty-one-year-old Swedish doctor, colleague and friend of her uncle, Andreas Pantheos, and decides to rebuild her life. Meanwhile, the Greek government is changing and Andreas Pantheos is accused of collaborating with the regime of the former dictator Ioannis Metaxas, in which he was a minister. Andreas' imprisonment awakens feelings of sympathy and interest in his suffering wife, Marmo, who decides to get back on her feet and support her husband. In the end, Andreas is released from prison thanks to the acquaintances of his pharmaceutical industrialist brother, Fanis.

        The end of the tetralogy is realized with the vision of Thomas Pantheos to dedicate himself to the writing of the chronicle of the Greco-Italian war, as he lived it. The title he decides to give it is "The Kerkoporta". At the same time, the young soldier and aspiring writer finds joy through love for Amalia Lambrinou, a painting student at the Athens School of Fine Arts and daughter of the chief of staff of his division during the war. While they are at his father's house, in Kifissia, a group of Germans appear in front of them and inform them that they will occupy their house. Thomas is shocked by the news but his dear Amalia comforts him by promising that she will at least help him save together the rich collection of books of his grandfather, Vlassis.

B) THE ADVANTAGES OF THE BOOK

 "The Pantheos family" is a very carefully written novel with passion and inspiration. It seems that the author's soul and mind had really entered the lives of the heroes of his book and he felt them as if they were his own. Having given his whole being to the writing of this work, Athanasiadis made it very worthwhile.

 The plot of the work is very interesting and instructive. One more reason for this is that its time background is a very important historical period of Greece. In its pages, through the supposed manuscripts of Vlassis Pantheos, information is revealed about the period of the Balkan Wars and also about the arrival of Eleftherios Venizelos in Greece. In addition, the last two volumes of the tetralogy present a lot of information about the Greco-Italian War, which took place on the Greek-Albanian border in the period 1940-1941.

 Of course, the novel does not lack pleasant romance. This is manifested through Marmo Pantheou’s romance with her husband's nephew, Kitsos Galatis. Especially the second volume of the tetralogy, entitled "Marmo Pantheou", whose case develops mainly in Santorini, is the most relaxed, pleasant, full of smoothness, lyricism and romantic atmosphere.

 The fact that Athanasiadis places as the protagonists of his work people with culture and logic speech, makes them even more attractive to the reading public.

 At the same time, the style, politeness and decency of the author's writing make his text extremely satisfying to readers with similar character elements.

 In addition to the aforementioned, the premise of the book gives the reader food for thought and reflection. How legitimate or illegitimate, reprehensible or not, is the love between a free man and an officially taken woman? Is it permissible or not to put one's personal feelings above any social convention, which probably contributes to the stability of the social whole? How easy is it to take a human life, even during a war, without being haunted by what someone did for a long time? How easy is it to emotionally manage the loss of a loved one? These and other issues raised in the novel can provoke the philosophical mood of the reader. These are questions that are not replied with just one answer. Everyone can give theirs.

C) THE DISADVANTAGES OF THE BOOK

        Generally, "The Pantheos family" is an excellent novel trilogy, of high literary quality, which would excite any discerning Greek reader. Of course, the fact that the work contains a lot of historical information, the majority of which concerns difficult and hard pages of Greek history, would probably make this reading difficult for readers who have no knowledge of Greek history or who are tired of it or in general they don't care. In other words, "The Pantheos family" is a work of literature addressed mainly to multifaceted educated and studious readers.

D) THOUGHTS AFTER READING THE BOOK

         Greece lived a turbulent history from the end of the 19th to the middle of the 20th century, the pages of which were painted with blood. In wars that succeeded one another, common people as highly intellectuals participated in order to gradually create and maintain the Greek state that exists today.

         In these difficult situations, the Greeks continued to be educated, create, socialize, fall in love, start new families and enjoy all the joys of short and unpredictable life.

        The institution of the family played a dominant role in Greek society until the middle of the twentieth century, which the book describes. Often families had several children, who were in direct contact and mutual support throughout their lives, which is unfortunately not the case today to a large extent.

         And in all of this, the question of insane love arises, which has so often preoccupied the writers of the whole planet. It is about the blind love that sets aside all the other values ​​of life and many times, instead of bringing only joy, it causes dilemmas, sadness, pain, doubt and uncertainty. It shocks families, societies and causes upheavals. So this insane feeling is characteristic of youth, an age when the ideals may be very different from those of the elders and where the values ​​of the latter are impossible to be completely accepted and understood by the former (the young). To what extent, is it acceptable for someone in the name of an insane love that they feel, to set aside the feelings of friends, acquaintances and relatives and selfishly seek only the coverage of their own need, that is to coexist with the object of their love? It is an unanswered question, like many other questions in life. Because surely everything in this life has two sides, each of which has its advantages and disadvantages. No choice is completely right or completely wrong.







Comments

Popular posts from this blog

34. «ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ», Τάσος Αθανασιάδης, Εκδόσεις «Βιβλιοπωλείον της Εστίας»./34. “THE GUARDS OF ACHAIA”, Tasos Athanasiadis, “Hestia’s Bookstore” Publications.

35. «ΔΟΚΙΜΙΟ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ», Ζαν Ζακ Ρουσώ, Εκδόσεις Καστανιώτη./35. “ESSAY ON THE ORIGIN OF LANGUAGES”, Jean-Jacques Rousseau, Kastaniotis Editions.